World Library  
Flag as Inappropriate
Email this Article

Fazıl Hüsnü Dağlarca

Article Id: WHEBN0011185673
Reproduction Date:

Title: Fazıl Hüsnü Dağlarca  
Author: World Heritage Encyclopedia
Language: English
Subject: Struga Poetry Evenings, Turkish literature, List of contemporary Turkish poets, Fatos Arapi, László Nagy (poet)
Collection:
Publisher: World Heritage Encyclopedia
Publication
Date:
 

Fazıl Hüsnü Dağlarca

Fazıl Hüsnü Dağlarca (26 August 1914, Istanbul – 15 October 2008, Istanbul) was one of the most prolific Turkish poets of republican Turkey with more than 60 collections of his poems published as of 2007, laureate of the Struga Poetry Evenings Golden Wreath Award .

Biography

His purist use of the Turkish language brought a new dimension to contemporary Turkish literature. His poems treat themes such as the prehistory of mankind and the cosmos, but also antimilitarist themes and the Turkish War of Independence.

A selection of his poems have been translated into English by Talat Sait Halman (Selected Poems, Pittsburgh, PA: University of Pittsburgh Press, 1969).

Fazıl Hüsnü Dağlarca died on 16 October 2008 in İstanbul. He was laid to rest at the Karacaahmet Cemetery on 20 October 2008 following a funeral ceremony held in the Süreyya Opera House that was attended by politicians and high-ranked officers.[1]

Bibliography

  • Havaya Çizilen Dünya (1935)
  • Çocuk ve Allah (1940)
  • Daha (1943)
  • Çakırın Destanı (1945)
  • Taşdevri (1945)
  • Üç Şehitler Destanı (1949)
  • Toprak Ana (1950)
  • Aç Yazı (1951)
  • İstiklâl Savaşı - Samsun'dan Ankara'ya (1951)
  • İstiklâl Savaşı - İnönüler (1951)
  • Sivaslı Karınca (1951)
  • İstanbul - Fetih Destanı (1953)
  • Anıtkabir (1953)
  • Asû (1955)
  • Delice Böcek (1957)
  • Batı Acısı (1958)
  • Hoolar (1960)
  • Özgürlük Alanı (1960)
  • Cezayir Türküsü (1961)
  • Aylam (1962)
  • Türk Olmak (1963)
  • Yedi Memetler (1964)
  • Çanakkale Destanı (1965)
  • Dışardan Gazel (1965)
  • Kazmalama (1965)
  • Yeryağ (1965)
  • Viyetnam Savaşımız (1966)
  • Açıl Susam Açıl (1967)
  • Kubilay Destanı (1968)
  • Haydi (1968)
  • 19 Mayıs Destanı (1969)
  • Hiroşima (1970)
  • Malazgirt Ululaması (1971)
  • Kuş Ayak (1971)
  • Haliç (1972)
  • Kınalı Kuzu Ağıdı (1972)
  • Bağımsızlık Savaşı - Sakarya Kıyıları (1973)
  • Bağımsızlık Savaşı - 30 Ağustos (1973)
  • Bağımsızlık Savaşı - İzmir Yollarında (1973)
  • Gazi Mustafa Kemal Atatürk (1973)
  • Arka Üstü (1974)
  • Yeryüzü Çocukları (1974)
  • Yanık Çocuklar Koçaklaması (1976)
  • Horoz (1977)
  • Hollandalı Dörtlükler (1977)
  • Balinayla Mandalina (1977)
  • Yazıları Seven ayı (1978)
  • Göz Masalı (1979)
  • Yaramaz Sözcükler (1979)
  • Çukurova Koçaklaması (1979)
  • Şeker Yiyen Resimler (1980)
  • Cinoğlan (19819
  • Hin ile Hincik (1981)
  • Güneş Doğduran (1981)
  • Çıplak (1981)
  • Yunus Emre'de Olmak (1981)
  • Nötron Bombası (1981)
  • Koşan Ayılar Ülkesi (1982)
  • Dişiboy (1985)
  • İlk Yapıtla 50 Yıl Sonrakiler (1985)
  • Takma Yaşamalar Çağı (1986)
  • Uzaklarla Giyinmek (1990)
  • Dildeki Bilgisayar (1992)

References

  1. ^ "Şair Dağlarca'yı uğurladık". Dünya Gazetesi. 2008-10-20. Retrieved 2008-10-21. 

Sources

  • Ahmet Necdet, Modern Türk Şiiri Yönelimler, Tanıklıklar, Örnekler, Broy Yayınevi, October 1993.
  • Biyografi.net - Biography of Fazıl Hüsnü Dağlarca
  • Siirdostu.com - Biography and Poetry of Fazıl Hüsnü Dağlarca
  • Ahmet Soysal, "Arzu ve Varlık, Dağlarca'ya Bakışlar", Yapı Kredi Yayınları, 1999 (2nd edition: 2007)
  • Ahmet Soysal, "Eşsiz Olana Yakınlık", Kanat Yayınları (2006)
  • Yasemin Arpa, Dağlarca ile Söz Kuşlarından Kalan Parıltı, Yazı Kitap (2010)
This article was sourced from Creative Commons Attribution-ShareAlike License; additional terms may apply. World Heritage Encyclopedia content is assembled from numerous content providers, Open Access Publishing, and in compliance with The Fair Access to Science and Technology Research Act (FASTR), Wikimedia Foundation, Inc., Public Library of Science, The Encyclopedia of Life, Open Book Publishers (OBP), PubMed, U.S. National Library of Medicine, National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine, National Institutes of Health (NIH), U.S. Department of Health & Human Services, and USA.gov, which sources content from all federal, state, local, tribal, and territorial government publication portals (.gov, .mil, .edu). Funding for USA.gov and content contributors is made possible from the U.S. Congress, E-Government Act of 2002.
 
Crowd sourced content that is contributed to World Heritage Encyclopedia is peer reviewed and edited by our editorial staff to ensure quality scholarly research articles.
 
By using this site, you agree to the Terms of Use and Privacy Policy. World Heritage Encyclopedia™ is a registered trademark of the World Public Library Association, a non-profit organization.
 


Copyright © World Library Foundation. All rights reserved. eBooks from Project Gutenberg are sponsored by the World Library Foundation,
a 501c(4) Member's Support Non-Profit Organization, and is NOT affiliated with any governmental agency or department.