Add to Book Shelf
Flag as Inappropriate
Email this Book

Prizivanje Katarine : Antropološki triler

By Markovic, Dejan, Skile

Click here to view

Book Id: WPLBN0003468512
Format Type: PDF eBook:
File Size: 2.01 MB
Reproduction Date: 11/6/2004

Title: Prizivanje Katarine : Antropološki triler  
Author: Markovic, Dejan, Skile
Volume:
Language: Serbian
Subject: Fiction, Drama and Literature, War in Yugoslavia
Collections: Authors Community, Literature
Historic
Publication Date:
2004
Publisher: Narodna knjiga - Alfa
Member Page: Dejan Markovic

Citation

APA MLA Chicago

Skile Markovic, B. D. (2004). Prizivanje Katarine : Antropološki triler. Retrieved from http://www.self.gutenberg.org/


Description
Usko žanrovski posmatrano, po svojoj formi, Prizivanje Katarine je politički triler, i predstavlja nastavak prethodnog romana D.M.Skileta po imenu Knjiga snimanja. Knjiga snimanja govorila je o ratnim profiterima i zaveri u najvišim krugovima srpske politike, o sprezi politike i kriminala, dok se u Prizivanju Katarine osim sa ovom neizbežnom spregom takođe susrećemo sa jednim drugačijim, okultnim, Beogradom, sa pravim stranim plaćenicima i pravim revolucionarima, sa nenapisanom srpskom istorijom, i sa sasvim originalnom verzijom najvećeg srpskog ratničkog mita.. Naime, ratnički mitovi često određuju i usmeravaju narode: Englezima puno znači mit o Svetom gralu, Nemcima mit o Nibelunzima, što je sasvim bezazleno do trenutka kad se neko seti da mit proglasi za državnu politiku. Tada po pravilu nastaje nacionalna katastrofa – jedna takva se desila u Hitlerovoj Nemačkoj a druga u Miloševićevoj Srbiji. Kosovske mitomane imamo i danas na političkoj sceni, a nacionalni problem broj jedan i dalje je Kosovo. Ovo nagoni na razmišljanje: zbog čega smo toliko privrženi kosovskom mitu? Koliko u njemu ima činjenica, a koliko je nastajao kao instrument tekuće politike.

Summary
Pre šest vekova, u doba kad su Turci nadirali na Balkan, u Staroj Srbiji živela je devica... Vešta na maču, u milosti Boga, rame uz rame sa srpskim vitezovima ratovala je protiv nevernika, u čemu beše nepobediva... Moć kojom je Katarina bila obdarena, nestaće međutim, sa njenim devičanstvom. I kao da je prokleta, Srbija tada pada u ropstvo dugo pet stotina godina... Pa čak i posle oslobođenja od Turaka, prokletstvo kao da se nastavlja: o ovom govori milion i po srpskih žrtava u prvom svetskom ratu, milion u drugom... Najnovija katastrofa sprema se u ratu protiv NATO pakta, a jedini koji sudbinu nacije vezuju za sudbinu srednjevekovne device su pripadnici grupe okultista okupljenih u viteški red čiji je član bila Katarina. Tumačenjem triptiha tapiserija iz 15. veka, propast carstva srpskog ovi dovode u vezu sa izdajom: Katarina je nasilno razdevičena, uz pomoć neprijatelja u sopstvenim redovima... Okultisti misle da su došli do rešenja kako da se povrati harmonija izgubljena pre šest vekova i pobedi najveća sila sveta... Izdajnik je pronađen... Ostaje da se prizove Katarina.

 
 Copyright © World Library Foundation. All rights reserved. eBooks from Project Gutenberg are sponsored by the World Library Foundation,
a 501c(4) Member's Support Non-Profit Organization, and is NOT affiliated with any governmental agency or department.