Add to Book Shelf
Flag as Inappropriate
Email this Book

Život na tri kontinenta sa srcem u zavičaju

By Grbavac, Ivan, Slobodan

Click here to view

Book Id: WPLBN0100303451
Format Type: PDF eBook:
File Size: 0.1 MB
Reproduction Date: 8/14/2015

Title: Život na tri kontinenta sa srcem u zavičaju  
Author: Grbavac, Ivan, Slobodan
Volume:
Language: Croatian
Subject: Non Fiction, Bibliography
Collections: Authors Community, History
Historic
Publication Date:
2015
Publisher: Family Grbavac
Member Page: John Brown

Citation

APA MLA Chicago

Ivan Slobodan Grbavac, B. M., & Grbavac, L. (2015). Život na tri kontinenta sa srcem u zavičaju. Retrieved from http://www.self.gutenberg.org/


Description
Zanimljivosti koje obrađuje knjiga, od velikog angažmana braće i sestara Grbavac u iseljeništvu na prikupljanju humanitarne i druge pomoći pa do činjenice da je u kući Ivana Slobodana Grbavca i njegove supruge Ljubice u Canberri, glavnom gradu Australije, počevši od 1977., 23 mjeseca bilo otvoreno prvo hrvatsko Veleposlanstvo u svijetu.

Summary
U ovoj monografiji ima mnogo istine o krvavoj životnoj borbi, ali ima i one neizrečene, a prisutne životne čežnje da se vječnost živi i ovdje, a pogotovo s onu stranu vidljive stvarnosti. Ljubav je pokretačica svega našeg djelovanja, koja se otkriva na svim stranicama: međusobna ljubav, ljubav prema drugima, prema slobodi, Domovini, vrijednostima za koje se isplati i život žrtvovati.

Excerpt
Braća i sestre Grbavac, njihovi roditelji Anica i Petar, imaju ukupno 134 potomka na tri kontinenta. Monografija o sedmorici braće i dvjema sestrama Grbavac iz Graba koji danas žive na tri kontinenta Europi, Australiji i Americi. Grbavce je zahvatio posljednji iseljenički val koji je pedesetih i u prvoj polovini šezdesetih godina harao ljubuškim krajem poznat još i kao "bižanje priko granice". Prvi val, potaknut neimaštinom i filokserom, harao je od početka 20. st. pa do Prvog svjetskog rata, drugi, opet zbog neimaštine i loših cijena duhana, od početka dvadesetih pa do završetka velike ekonomske krize, a treći je "zapuhao" polovinom pedesetih i potrajao nepuna dva desetljeća. Uz siromaštvo i demografski bum, forsirali su ga i politički razlozi. Upravo na tom valu svijetom su se raselili Grbavci, djeca Anice i Petra, radili su i stvarali, ali rodni kraj nisu zaboravili. U ovom slučaju ostvarila su se predviđanja njihovih roditelja Anice i Petra koji su ispraćajući djecu govorili: "Vratit će se naša dica u Grab i sagraditi kuću na dva boja".

Table of Contents
"Ovo djelo je odraz dugogodišnjeg djelovanja i življenja moje obitelji koja je raseljena diljem svijeta, točnije rečeno, rađa se, živi i radi na tri kontinenta: Europi, Australiji i Americi. Knjigu je željela objaviti moja supruga Ljubica. Brižno je čuvala dokumente, slike, izreske iz novina, razgovore s radijskih postaja, no Bog ju je pozvao k sebi pa je ta zadaća pripala meni", rekao je Ivan Slobodan Grbavac. U uvodnom dijelu "O sedmorici braće i dvjema sestrama Grbavac iz Graba" opisuje se obiteljski susret iz 2014. godine, zatim Hercegovina i tamošnje selo Grab te prezime Grbavac. Slijedi kratko predstavljanje ove hrvatske katoličke obitelji, njezinih nevolja i težnji. Nižu se biografski zapisi svakog od sedmero braće i dviju sestara. Trenutačno su žive 134 osobe iz obitelji: snahe i zetovi potomaka Anice i Petra, unučad, praunučad, prapraunučad... Zanimljivo je i potresno da je čak petero braće pobjeglo iz bivše države koju su prezirali. Prvo je otišao Grgo 1958. godine, nakon njega Bogoljub Ljubo, zatim Ivan Slobodan 1959., Tomislav godinu dana poslije i Drago 1965. Sestra Zora otisnula se za braćom 1966. godine legalno, a nešto kasnije domovinu je napustio i najmlađi Mladen.

 
 Copyright © World Library Foundation. All rights reserved. eBooks from Project Gutenberg are sponsored by the World Library Foundation,
a 501c(4) Member's Support Non-Profit Organization, and is NOT affiliated with any governmental agency or department.